De spelregels van het gebruik van cis-data
Sinds de uitzending van Kassa van 16 maart jl. staat Stichting Centraal Informatie Systeem (CIS) voor verzekeraars volop in de belangstelling. Deze databank zou vervuild zijn met onjuiste informatie. Wat wordt er allemaal geregistreerd en door wie? En wanneer heeft u voor het laatst de CIS-audit uitgevoerd?
Wat is cis?
Stichting Centraal Informatie Systeem (CIS) is een stichting voor in Nederland actieve verzekeringsmaatschappijen en gevolmachtigden. CIS helpt bij het optimaliseren van hun processen en het maken van de benodigde afwegingen in acceptatie- en claimtrajecten. Momenteel zijn er circa 400 deelnemers aangesloten bij CIS.
Wat wordt er geregistreerd in cis?
De CIS-databank beheert gegevens die voor haar deelnemende verzekeraars en gevolmachtigden van belang kunnen zijn. De deelnemers registreren claimmeldingen, waarborgfondsmeldingen, vertrouwelijke mededelingen, ontzeggingen van de rijbevoegdheid en gegevens voor het extern verwijzingsregister.Deze informatiebron is bedoeld als hulpmiddel bij het vaststellen van een risico of bijvoorbeeld voor controle of iets voor een tweede keer wordt gedeclareerd.
Verplichte audit cis databank
Inmiddels zijn er al meer dan 17 miljoen registraties van de aangesloten deelnemers en 7300 gebruikers per maand. Met zoveel geautomatiseerde en handmatige raadplegingen, gebruikers en registraties moeten goede afspraken worden gemaakt over het gebruik en de controle daarop.
Daarom moeten deelnemers op grond van artikel 7 van het CIS Gebruikersprotocol om de 2 jaar een audit (laten) uitvoeren. Deze audit moet het gebruik van de CIS-databank conform CIS Gebruikersprotocol richtlijnen vaststellen. CIS gaat deze audits frequent opvragen bij haar deelnemers om vast te stellen of er sprake is van correcte naleving van het Gebruikersprotocol.
Plan tijdig uw cis audit
Wanneer heeft u voor het laatst een audit uitgevoerd op het gebruik van de CIS-databank? De auditmanagers van InAudit kunnen u meer informatie geven wat een audit op het gebruik van de CIS-databank inhoudt. Zij plannen uiteraard graag met u de CIS audit in. Wilt u op korte termijn al een CIS audit inplannen? Vul dan het contactformulier in en wij nemen dan snel contact met u op.
Bent u nog niet aangesloten bij Stichting CIS en wilt u hier meer over lezen? Neem dan een kijkje op de website van Stichting CIS , lees de voordelen van CIS en bekijk in 110 seconden wat CIS uniek maakt voor de verzekeringsbranche.