Zo werkt een effectieve interne auditfunctie
Het interne audit proces uitgelegd
Een effectieve interne auditfunctie doorloopt een aantal belangrijke stappen. De stappen van het interne audit proces hebben wij hier voor u uitgelegd:
- Planning & voorbereiding
- Voorbereiding audit
- Uitvoering audit
- Rapportagefase
- Kwaliteitsbewaking
1. Planning & voorbereiding
In deze fase staat het auditjaarplan centraal. Wij kijken samen met u welke auditonderwerpen voor uw organisatie van belang zijn. Deze audits worden meestal ingepland op een driejaars-cyclus, zodat er een evenwichtige balans ontstaat van grotere en kleinere audits en een voorspelbare inzet van uren en budget. Onze auditmanager Ricardo Henriques zal u in een kort filmpje meer vertellen over het inrichten van een efficiente interne auditfunctie.
film 'Een effectieve interne auditfunctie'
3. Uitvoering audit
De opdrachtbrief is goedgekeurd en de auditwerkzaamheden kunnen beginnen! Met behulp van een werkprogramma en teststappen kijken wij naar de opzet, bestaan en werking van de risico- of procesbeheersing binnen uw organisatie. Hierbij hoort het opvragen van documentatie, het afnemen van interviews en het uitvoeren van eigen analyses. Wanneer het veldwerk klaar is formuleren wij onze initiele bevindingen en aanbevelingen. Deze toetsen wij op feitelijke juistheden met de direct betrokkenen en vervolgens wordt het conceptrapport opgesteld voor de directie en het verantwoordelijk management. Robert Verweij, auditmanager, licht hierna toe hoe we in 5 stappen komen tot een succesvolle audit.
film 'In 5 stappen naar een succesvolle audit'
5. Kwaliteitsbewaking
Alles valt of staat met een goede communicatie tussen het bestuur, management, auditee en auditteam. Samen gaan wij voor een optimaal resultaat. Daarom vragen wij u eens per jaar uw mening te geven over de audit service van InAudit. Op deze manier zijn wij ook continue bezig met het verbeteren van onze processen om u de kwaliteit te leveren dieu nodig heeft voor uw organisatie. In onderstaande link hoort u op welke manier kwaliteit bij ons voorop staat.
2. Voorbereiding audit
Voor elke audit maken wij een opdrachtbrief waarin we de scope, de doelstelling en de aanpak uiteenzetten. De opdrachtbrief is een onmisbaar startpunt van de audit. Zodra deze is goedgekeurd door directie en of het verantwoordelijk management gaan wij van start met de uitvoering. Senior auditor Heidi Riepe MSc vertelt u meer over het belang van een goede opdrachtbrief.
film 'Het belang van een goede opdrachtbrief'
4. Rapportagefase
Het conceptrapport is gedeeld met het bestuur en management. Het auditrapport moet de leiding helpen om de organisatie efficient en effectief te besturen en de risico's te beheersen. Samen bespreken wij de bevindingen. Daarbij hanteren we een proportionele aanpak. Bij kleinere organisaties begrijpen we dat sommige van onze bevindingen wellicht binnen de risicobereidheid van het bestuur vallen. Dit nemen wij mee in de afronding van onze rapportage.
Ons werk houdt hier niet op! Wij maken met het bestuur afspraken over de follow-up van eventuele bevindingen. Onze collega René Bijzet neemt u hieronder mee in de manier waarop wij het auditrapport bespreken.
Uitbesteden van uw interne auditfunctie
Onze kernactiviteit is om u te helpen om een effectieve auditfunctie in te richten of deze namens u in te vullen. Het uitbesteden van de interne auditfunctie heeft namelijk belangrijke voordelen, met name voor kleinere en middelgrote organisaties:
- Werving, selectie en opleiding wordt voor u verzorgd,
- We zetten een deskundig team neer voor de kosten van bijvoorbeeld 0,5 FTE,
- Hiermee bieden wij continuiteit,
- Het uibesteden van de functie is een schaalbare oplossing en qua planning flexibel,
- Onze auditors brengen 'een blik van buiten' en zien misschien zaken die voor u inmiddels normaal zijn geworden.
In onderstaande link zet Ronald van de Langenberg de voordelen nog eens op een rij.
film 'De voordelen van het uitbesteden van de interne auditfunctie'